Opskrifter – Københavns Universitet

Mad og drikke > Opskrifter

Opskrifter

Mål og vægt

1 fjerdingkar = 4,4 l. 1 lod = 15 g. 1 pægl = 0,24 l.


Hvid- eller grønkålssuppe

For 100 personer eller portioner.

16 pd. saltet oxekjød, 30 pd. hvid- eller grønkål, 1 fierdingkar havregryn, urter, løg, samt peber og salt for 4 sk., 16 pd. eller 2/3 skieppe kartofler.
1. Når det saltede oxekiød koges i suppen, behøves ikke videre salt, men det maae reent afskylles.
2. Vandet og kiødet kommer i på eengang, og bringes til kog, dernæst grynene og kaalen paa eengang, tilsidst de skrællede kartofler, som skiæres i stykker, og kommer i 2 time før anretningen. Kogningen maa vare i 3 timer.
3. Kålens vægt og priis maa nøie anføres til enhver tid, for at se forholdet ved det ene kogested mod det andet, samt tidernes forandring.
4. Lidet peber, når man har det, kan kommes i efter behag.
5. Til en portion 1 pot.

Københavns Fattigvæsen 16 marts 1805. Tabel over forskellig slags mads tillavning 1805, i Joh. Chr. W. Wendt: Om fødemidler og bespisnings-anstalter, 1828, s. 70.


Rumfords suppe

For hver person.

1/5 ottingkar kartofler.
1/17 ottingkar byggryn
1/17 ottingkar erter.
1 lod flesk.
Urter.
Salt.

Ladegården i København i 1822, i Joh. Chr. W. Wendt: Om fødemidler og bespisnings-anstalter, 1828, s. 72-79.Graae Ærter

Ærterne pilles, skylles rene og sættes i koldt vand om aftenen. Dagen efter koges de i det samme vand, som maae staae rundeligt over dem, naar de sættes på ilden. De koges jevnt med med laaget paa i 2 à 3 timer, skummes, men omrøres ikke, før de ere møre, da kommes lidt laurbærblade, nogle anchoivis, som ere skrabede fra benene og hakkede med en kniv, og salt derpaa. Der brunes smør i en kasserolle, hvori koges meel, en god deel skye, noget soja, eddike og sukker. Naar dette har kogt lidt, kommes det i ærterne og koges godt med dem. Dersom man ikke har skye nok, kan der koges nogle been eller noget kjød i ærterne. Ærterne behøve ikke at staae i vand natten over, men samme dag, som de skulde koges, sættes de om morgenen i saa meget kogende vand, at dette staaer over dem. De staae hermed tildækkede indtil vandet er trukket ind i dem, da der nok engang skjenkes kogend vand paa. De sættes paa ilden med så meget koldt vand, at det rundeligt staaer over dem, og blive møre i samme tid, som ellers. 1 otting ærter er til 6 personer.

Madam Mangor: Kogebog for smaa huusholdninger, Kbh. 1847, s. 19-20.Rødgrød

2 pd. kirsebær og 2 pd. ribs pilles, stødes og sættes over ilden med 3 potter vand. Naar det har kogt en time, afsies det, og til hver pot saft tages 4 lod stivelse eller 5 lod sagomel, som udrøres i lidt af den kolde saft. Den afsiede saft sættes paa at koge tilligemed sukker efter smag og lid vanille; naa det koger, kommes det udrørte deri og koges under stadig omrøren 1 kvarter. Der kommes en ¼ pd. grovt stødte, søde mandler deri, det ophældes i en form, som er dyppet i koldt vand, det stænkes lidt sukkervand over grøden, for at den ikke skal trække skind, og den spises med tynd fløde eller tynd kreme. Man kan ogsaa tage 1 pd. hindbær og 3 pd. ribs, da hindbær giver en saa behagelig smag.

Maria: Rasmussen: Kogebog for by- og landhusholdninger, Kolding 1876, s. 25.Bittre dråber

God mod koldfeber (malaria).

Bittre dråber fåes, idet man sætter malurt, humle og kummen af hver et halvt lod på 1½ pægel brændeviin.

Rigsarkivet, Det kgl. Sundhedskollegium, Medicinalberetninger 1826, Distriktslkæge F. Chr. Gebhard i Rudkøbing.